El Gremi demana al Ministeri que prohibeixi per llei que els conductors facin la càrrega i descàrrega

El Gremi de Transports i Logística de Catalunya s’ha sumat a la reivindicació de Fenadismer que ha reclamat al Ministeri de Transports que prohibeixi per llei que els conductors professionals facin la càrrega i descàrrega de la mercaderia. Aquesta antiga reivindicació del sector s’ha tornat a demanar ara perquè Portugal ha aprovat un Decret en aquesta línia.

El Decret portuguès és pioner a Europa i prohibeix que el conductor faci la càrrega i descàrrega de la mercaderia i obliga a recórrer a un altre treballador, diferent del conductor, qualificat per aquesta feina.  Aquesta normativa contempla sancions per incompliment de fins a 15.000 euros. La normativa té algunes excepcions per la naturalesa de la mercaderia:

  • el transport de mercaderies perilloses
  • porta vehicles/grues
  • mudances
  • distribució urbana

Cal recordar que la Comissió Europea, que no té capacitat legislativa en aquesta matèria, ja va recomanar fa un any que els conductors no facin la càrrega i descàrrega. Tot i això, des del Ministeri de Transports  només s’ha fet una recomanació a les empreses carregadores per evitar que els conductors realitzin aquestes feines. Per això, les associacions vinculades a Fenadismer apel·len al Ministeri una vegada més perquè atengui aquesta reivindicació. En aquesta línia, demanen que s’aprovi de forma immediata un Decret Llei com ha fet Portugal.

Si la tasca de càrrega i descàrrega la fan professionals qualificats es poden reduir accidents laborals i s’incrementin els llocs de treball.  La anterior Llei d’Ordenació dels Transports Terrestres, vigent de l’any 2003 al 2013, ja preveia aquesta prohibició i també sancions. La normativa no es va aplicar mai perquè no es va desenvolupar el reglament.