En marxa els peatges per a camions a Guipúscoa

La Diputació de Guipúscoa ha posat en marxa aquest dilluns, per tercera vegada, els peatges a camions a la N-1 i l’A-15h. Aquests peatges substitueixen les anteriors regulacions que han estat declarades nul·les pel TSJ d’Euskadi i ratificat pel Tribunal Suprem.

Els nous peatges incrementen el número de quilòmetres de pagament. Així es passa de 20 a més de 70 quilòmetres sotmesos a pagament. També augmenta, gairebé es triplica, l’import del peatge. De fet, segons Fenadismer, alguns transportistes hauran de pagar fins a 1.500 euros al mes pels nous peatges.

Els nous imports són:

  • 0.22 euros/Km per a camions de més de 3,5 tones de MMA i fins a les 12 tones de MMA.
  • 0.28 euros/KM per a camions de 12 o més tones de MMA.

La Diputació de Guipúscoa preveu dos categories de descomptes per als camions, que seran acumulatius. Un descompte en funció de la categoria mediambiental i un altre per freqüència de pas.

Descompte per pas:

El descompte per freqüència de pas, serà fins un màxim d’un 13% de l’import a totes les carreteres afectades.  S’aplicarà a partir de l’octubre de 2023.

Descompte en funció de la categoria mediambiental del vehicle:

  • els vehicles elèctrics, de motor de gas o de hidrogen tindran un descompte del 25% en la tarifa.
  • els vehicles de categoria EURO 6, descompte d’un 20%
  • els vehicles de categoria EURO 5, descompte d’un 15%

Aquests descomptes s’aplicaran de forma immediata a les carreteres N-1, A-15 i A-636. En canvi, a les autopistes AP1 i AP-8 seran efectius a partir de l’octubre, però la rebaixa tindrà caràcter retroactiu des del moment que s’acrediti la documentació.

IMPORTANT: per obtenir aquests descomptes cal aportar la següent documentació de cada vehicle a l’empresa pública BIDEGI:

  • permís de circulació
  • fitxa ITV
  • document acreditatiu de Via T associada al vehicle

Per formalitzar el descompte cal portar la documentació presencialment a les oficines de Servei d’Atenció al Client a la carretera GI-20 a Aritzeta o presentar-ho per internet. Teniu més informació aquí.