Trànsit regula l’activitat de les empreses d’auxili en carretera

  • Publicat en el BOE el Reial decret pel qual es regulen les condicions en les quals realitzaran les seves funcions els serveis d’auxili en vies públiques.• Així mateix es recull el nou senyal lumínic destellante de color groc que hauran de portar obligatòriament tots els vehicles en 2026 en substitució dels actuals triangles de senyalització de perill.

     

Terrassa, 17 de març del 2021. En el Boletín Oficial del Estado d’aquest dimecres 17 de Març s’ha publicat el Reial decret 159/2021 pel qual es regulen les condicions en les quals realitzaran les seves funcions els serveis d’auxili en vies públiques, que en breu serà publicat en el BOE, una històrica demanda d’aquest subsector del transport que per la peculiaritat en l’activitat a desenvolupar precisaven d’una regulació específica en matèria de trànsit i seguretat viària

El Reial decret aprovat, que entrarà en vigor pròxim l’1 de juliol, ha estat valorat positivament per les associacions sectorials representatives AGREGUES-GRUAS i REAC, totes dues pertanyents a FENADISMER, les quals han vingut participant activament en les seves més de 5 anys de tramitació fins a la seva aprovació definitiva.
Així el Reial decret contempla la creació d’un Registre Estatal d’Auxili en Vies Públiques que recollirà les dades sobre les empreses transportistes d’auxili en vies públiques; així com els i vehicles associats a cadascun d’ells, en l’aplicació informàtica dels quals ja està treballant la DGT.
En relació amb la sinistralitat dels operaris en carretera, la norma aspira a la seva reducció en barrejar eines de prevenció amb la millora en la societat de la informació de les empreses del sector que hauran de comunicar per mitjans telemàtics a l’autoritat competent en matèria de Trànsit el geoposicionamiento del vehicle detingut per a la seva publicació en el Punt d’Accés Nacional en matèria de Trànsit i Mobilitat.
Quan així actuïn, els vehicles d’auxili tindran preferència de pas i podran estacionar en la via pública per a realitzar la corresponent operació. Els operaris encarregats de l’operació hauran de comptar amb els coneixements necessaris per a realitzar-la i hauran d’usar els equips de protecció individual prevists en la normativa sectorial d’aplicació.

La norma regula nous senyals específics identificatives per a aquesta activitat:

-El nou senyal V-24 estarà constituïda per dues plaques que se situaran en els vehicles d’auxili registrats en la Direcció General de Trànsit tant en el lateral esquerre del vehicle com, en la part frontal o posterior d’aquest, i seran de material plàstic o metàl·lic d’alta resistència segons aquest disseny i característiques:

 

-També el Reial decret acompanya com mesurada “estrella” a nivell dels usuaris, un nou senyal V-16 per la qual substitueix l’actual dispositiu de senyalització de perill consistent en dos triangles col·locats davant i darrere del vehicle immobilitzat, per un dispositiu lluminós de color groc que es col·locarà en la part més alta possible del vehicle immobilitzat, que serà obligatori a partir de l’1 de gener de 2026.

Aquest nou senyal garanteix la seva màxima visibilitat i comunicarà la seva activació, desactivació i geoposicionamiento al Punt d’Accés Nacional en matèria de Trànsit i Mobilitat, la qual cosa aportarà major seguretat. La col·locació dels triangles comporta haver de sortir del vehicle per a la seva col·locació. Entre 2018 i 2020 42 persones van morir en vies interurbanes després d’haver baixat del vehicle.

-A més, el Reial decret crea el senyal V-27, un “triangle virtual” que s’activarà en el sistema de “a bord” del vehicle per a advertir la presència d’un perill pròxim. La seva incorporació al vehicle serà voluntària i només en aquells vehicles connectats per mitjans telemàtics amb el Punt d’Accés Nacional en matèria de Trànsit i Mobilitat.
Des de AGREGA-*GRUAS i REAC s’ha instat també la modificació de l’Annex I de l’Orde INT/2223/2014, de 27 d’octubre, per la qual es regula la comunicació de la informació al Registre Nacional de Víctimes d’Accidents de trànsit, perquè sigui possible incloure la casuística dels operaris d’auxili en els comunicats que completen els Agents de circulació davant un sinistre.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.