Transit de Catalunya perpetuarà l’obligació als camions de circular pel carril dret sense possibilitat d’avançar en l’AP-7 tots els dies de l’any

• Després de l’aixecament dels peatges de l’AP-7 al setembre de 2021, la Direcció de Transit de Catalunya va acordar l’obligació als camions de circular els diumenges i festius exclusivament pel carril dret sense possibilitat d’avançar i a 80 km/hora, que ara pretén perpetuar a tots els dies de l’any en alguns trams.
• Aquestes mesures restrictives formen part d’un Pla d’intervenció de millora de la seguretat viària sobre aquesta autopista, que es mantindrà vigent almenys fins a 2025.

L’alliberament del peatge de l’autopista AP-7 a Catalunya al setembre de 2021, després de més de 50 anys de concessió privada, ha suposat un increment important en la utilització d’aquesta infraestructura per part dels usuaris tant particulars com professionals, que segons les dades publicades per la Direcció de Transit de Catalunya ha suposat un increment en un 26% en el cas de turismes i d’un 36% en el cas dels vehicles pesants, encara que aquest increment no s’ha produït de manera homogènia en tota l’autopista a conseqüència de l’alliberament d’altres vies d’alta capacitat, com és el cas de l’autovia C-33 que discorre paral·lela a l’AP-7.

Això s’ha traduït en una major congestió de la via i l’augment de la freqüència i durada de les retencions al llarg de gairebé tot el seu recorregut, la qual cosa ha obligat el Govern català a aprovar un Pla d’Intervenció sobre aquesta autopista, per al període 2023-2025, amb l’objectiu de millorar la seguretat viària i reduir el nombre d’incidents que es produeixen en aquesta.

I una vegada més la Direcció de Transit apunta la seva “diana restrictiva” cap al sector del transport per carretera, en establir noves limitacions sobre els 15.000 vehicles pesants que diàriament transiten per l’autopista, en alguns casos perpetuant algunes de les mesures més polèmiques posades en marxa aquests últims anys, com la d’obligar-los a circular “en fila índia” que ara s’imposarà diàriament, en comptes dels diumenges i festius com fins avui es venia acordant. FENADISMER considera desproporcionades i irracionals aquestes mesures limitatives, tenint en compte a més que a diferència dels turismes, els camions estan obligats a circular per l’autopista, sense que se’ls permeti transitar per les carreteres nacionals malgrat la menor afluència de vehicles que transiten per elles després de l’eliminació del peatge en l’autopista.

En concret, les noves limitacions que proposa establir són les següents:

• Nova limitació permanent als vehicles pesants en el tram del sud de l’AP-7 en 30 km entre Calafat i Camarles, que hauran de circular pel carril de la dreta i tots els dies de la setmana
• Ampliació de limitació als vehicles pesants en el tram Martorell-Gelida, que deebrán circular per la dreta quan s’instal·li el sistema de reducció en la sortida del divendres i el dissabte i en el retorn del diumenge
• Prohibició de circulació dels vehicles pesants en l’AP-7 durant el mes de juliol, tant en caps de setmana rellevants i com en ponts festius importants.
• Ampliació de limitacions als vehicles pesants els divendres o vespres de festius en la sortida de l’anell metropolità que hauran de circular pel carril de la dreta en el tronc central de l’AP-7 entre Martorell i la Roca.
• Aplicació de limitacions als vehicles pesants els diumenges en els trams d’autopista en els quals s’instal·lin carrils addicionals en sentit contrari, amb obligació de circular per la dreta i limitar la seva velocitat a 80 km/h.

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.