Letònia se suma a la croada judicial dels altres 7 països de l’Est en contra del nou Paquet de Mobilitat

  • Letònia se suma a l’ofensiva judicial dels altres set països de l’Est contra el nou Paquet de Mobilitat aprovat per la UE, especialment per l’obligació del retorn dels vehicles cada 8 setmanes al seu país de matriculació així com per les noves limitacions per a fer cabotatge.

 

  • L’estudi sobre la repercussió del Paquet encarregat per la Comissària europea de Transport evidencia que les empreses de l’Est treballen permanentment deslocalitzades fora dels seus països d’establiment: un de cada tres camions només tornen una vegada a l’any i gairebé el 60% només retornen 6 vegades.


Terrassa, 26 de març del 2021
. Com ve denunciant reiteradament FENADISMER, els països de l’Est d’Europa, amb la connivència de la Comissària europea de Transports, la romanesa Adina Valean, continuen la seva ofensiva contra bona part de la regulació continguda en el Paquet de Mobilitat, que va ser aprovat per una àmplia majoria en el Parlament Europeu el mes de juliol passat, davant les conseqüències tan letals que alguns aspectes socials i de competència lleial continguts en aquest paquet legislatiu representen per a la predominança que han tingut les flotes de transport radicades en aquests països en els últims anys.

Cal tenir en compte que la pràctica desregulació del mercat de transport a nivell europeu existent fins avui, unit als menors costos laborals i fiscals que es gaudeixen en aquests països, ha fomentat el fenomen de la “deslocalització administrativa”, que no real, de grans empreses de transport les quals, durant l’última dècada, han traslladat la seva seu a aquests països de l’Est d’Europea però per a poder continuar operant en els mateixos mercats occidentals on actuaven amb anterioritat.

Per als països de l’Est l’aplicació del Paquet de Mobilitat és crucial per la importància que el sector del transport ha aconseguit en aquests països en els últims anys, després de la seva entrada a la Unió Europea entre 2004 i 2007. Així, per exemple, el volum de negocis de la flota búlgara va representar el 15% del PIB a Bulgària, el 13% a Lituània, o l’11% a Romania, mentre que el de les flotes alemanya i francesa va representar menys del 2%, o en l’espanyola entorn del 5%.

Així, sumant-se a la iniciativa anunciada anteriorment per altres països de l’Est, en concret Lituània, Bulgària, Romania, Malta, Hongria, Polònia i Xipre, ara ha estat el Govern de Letònia el que ha comunicat oficialment que sol·licitarà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea que impedeixi l’entrada en vigor d’algunes de les disposicions del Paquet Mobilitat, especialment, l’obligació del retorn dels camions als seus països d’establiment cada 8 setmanes així com les noves limitacions al cabotatge.

En aquest sentit, com es recordarà el mes d’agost passat la Comissió Europea va llançar una enquesta oberta dirigida a empreses de transport i operadors logístics de tota Europa per a valorar l’impacte d’aquestes mesures contingudes en el Paquet de Mobilitat, la qual va ser molt qüestionada en diferents àmbits per la seva tendenciositat, com ja va denunciar FENADISMER en el seu moment, en plantejar una relació àmplia de preguntes “teledirigides” amb la finalitat de posar en dubte les bondats d’aquestes mesures.

Del resultat d’aquesta, no obstant això es poden extreure dades molt interessants que ajuden a comprendre la realitat del fenomen de la “deslocalització” i de les empreses bústia, que es domicilien de manera fictícia en països amb menors costos socials i fiscals però sense activitat real en aquests països, ja que les seves flotes es troben permanentment deslocalitzades. Així, l’enquesta va revelar, entre altres dades impactants, que el 32% dels vehicles de transport de les empreses domiciliades en països de l’Est d’Europa retornen una sola vegada a l’any a aquests països, i que el 57% dels vehicles retornen menys de 6 vegades a l’any, enfront de les empreses de transport occidentals en les quals el 100% de la seva flota retornen per sobre d’aquest període.

En tot cas, cal recordar que a aquesta “croada judicial” s’ha sumat sorprenentment un país occidental, en concret Bèlgica que, com ja va avançar FENADISMER, ha plantejat un recurs judicial davant el Tribunal Europeu, però en aquest cas exclusivament per la nova regulació sobre el transport de cabotatge, en concret, la referida al “període de refredament” de quatre dies abans que es puguin realitzar més operacions de cabotatge dins del mateix país.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.