La no prevalença dels convenis d’empresa sobre els convenis col·lectius contribuirà a harmonitzar els salaris dels conductors professionals

• Entre les mesures aprovades ahir pel Govern en el Decret llei de la reforma laboral s’inclou el restabliment de la prevalença dels convenis col·lectius sobre els convenis d’empresa.

• Això contribuirà a harmonitzar els salaris dels conductors professionals i a una major competència lleial entre les empreses transportistes, ja que ja que aquest instrument era utilitzat en la majoria dels casos per grans empreses amb l’únic objectiu de rebaixar salaris contribuint a fer menys atractiva la professió.

Terrassa, 29 de desembre del 2021.El Govern, en la seva reunió del Consell de Ministres celebrada aquest dimarts 28 de Desembre, ha aprovat el Decret llei de reforma laboral, amb l’objectiu de corregir algunes de les mesures recollides en l’anterior reforma aprovada en 2012, com s’havia compromès l’actual Govern de coalició.

Entre les mesures incloses en aquesta reforma està la de la derogació de la prevalença dels convenis d’empresa sobre els convenis col·lectius sectorials, tret que introdueixin millores respecte dels establerts en aquests. D’aquesta manera es restableix en aquest punt la situació anterior a 2012, ja que durant aquests últims anys aquest instrument era utilitzat, principalment per grans empreses, amb l’únic objectiu de rebaixar els salaris dels treballadors, contribuint a una competència deslleial en detriment de les petites i mitjanes empreses que no podien acudir a aquesta figura pel seu elevat cost i dificultat de tramitació, així com a fer menys atractiva de nous professionals al món laboral. De fet, segons les dades de la Comissió Nacional Consultiva de Convenis a data de 2019 havien un total 4385 convenis d’empresa, principalment de grans empreses, enfront dels 1155 convenis sectorials existents al nostre país.

Pel que fa al sector del transport de mercaderies per carretera, les condicions salarials dels conductors professionals venen establertes en 55 convenis col·lectius provincials o autonòmics, amb un salari mig anual entorn dels 15.000 euros, si bé 13 d’ells se situen per sota d’aquest import. Quant a les dietes que es paguen als conductors assalariats, l’import mitjà diari ronda els 42 euros. convenis col·lectius que presenten menors quanties salarials, contribuint d’aquesta manera a una major harmonització de la retribució salarial que perceben els conductors professionals al nostre país.

En aquest sentit, en el sector del transport continua obert el debat sobre la conveniència o no d’establir un únic conveni del transport de mercaderies per carretera a nivell nacional, establint un període transitori de convergència per a anar reduint l’actual forqueta salarial existent entre els convenis provincials. Això permetria així mateix simplificar l’aplicació de la normativa europea sobre desplaçament de conductors d’empreses de transport estrangeres al nostre país, actualment pendent de trasposició a la legislació espanyola segons es va establir en el Paquet Legislatiu de Mobilitat aprovat en 2020 per la Unió Europea.

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.