Interposada la macrodemanda contres les principals petrolieres espanyoles per haver establert sobrepreus en els carburants

• La reclamació col·lectiva contra les petrolieres té el seu fonament en la Resolució sancionadora imposada per la Comissió Nacional de la Competència en 2009 contra les tres principals operadores que operen a Espanya per fixació il·legal dels preus dels carburants, pràctiques abusives que s’han mantingut fins a l’actualitat.

• En la primera demanda interposada a la fi del passat mes de Desembre es reclamen més de 100 milions d’euros per part de 3500 transportistes pels perjudicis ocasionats, estant prevista interposar una segona demanda en els pròxims mesos.

Ja ha estat interposada a la fi del passat mes de Desembre la macrodemanda que FENADISMER, juntament amb diverses associacions territorials, ha promogut contra les principals companyies petrolíferes que operen a Espanya per la seva actuació continuada, durant més d’una dècada, elevant artificialment preus finals dels carburants que es venen al nostre país, la qual cosa s’ha vingut a cridar col·loquialment el “Càrtel de les Petrolieres”.

La reclamació “multimilionària” té el seu fonament en les actuacions de vigilància dutes a terme per la Comissió Nacional de la Competència durant els últims anys, donant lloc a una primera Resolució sancionadora al juliol de 2009 contra les tres principals petrolieres que operen a Espanya (Repsol, Cepsa i BP), que posteriorment va ser confirmada per l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem. Durant els següents anys, la CNMC a través de successives Comissions de Vigilància constituïdes a aquest efecte han vingut confirmant que aquestes pràctiques restrictives de la competència s’han continuat produint fins a l’actualitat.

En les seves resolucions, la CNMC ha vingut constatat que les citades operadores continuen incorrent tots aquests anys en pràctiques i pactes anticompetitius mitjançant els quals fixen un preu de venda del combustible en detriment de les estacions de serveis independents i, per tant, també en contra dels interessos dels transportistes i dels ciutadans en general, en restringir la competència entre les estacions de la seva xarxa i la resta de les estacions de servei no bandereres.

Una prova palpable d’aquestes pràctiques abusives es va sofrir durant els primers mesos de la pandèmia en els quals malgrat l’espectacular baixada del preu del petroli a nivell internacional en més d’un 60% a penes va tenir trasllat en els preus dels carburants que a penes van caure un 10%, incrementant de manera escandalosa els seus marges de comercialització, com ja van fer en la crisi econòmica de 2008.

En la primera demanda col·lectiva interposada per part de 3.500 empreses transportistes i autònoms davant els jutjats del mercantil de Madrid i Castelló, s’ha reclamat un import conjunt superior als 100 milions d’euros en concepte de danys i perjudicis que els ha suposat la compra del combustible durant tots aquests anys per un preu superior al que hauria d’haver-se pagat de no existir tals pactes.

Així mateix s’espera en els pròxims mesos interposar una nova demanda d’aquells transportistes que encara no s’hagin incorporat a aquesta reclamació, la qual cosa podran fer en qualssevol de les associacions territorials que integren la Plataforma d’Afectats per les Petrolieres.

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.07