Fort repunt de la morositat en el transport al juny fins als 87 dies de mitjana, incomplint el termini màxim legal el 73% dels clients

  • Les dades corresponent al mes de Juny de 2021 de l’Observatori permanent de la morositat i els pagaments en el sector del transport per carretera a Espanya que elabora mensualment Fenadismer, evidencien l’incompliment sistemàtic de les empreses carregadores i intermediaris que contracten els transportistes, la qual cosa motiva l’aprovació de la Llei règim sancionador que tramita el Parlament.

 

  • En l’últim mes, els terminis de pagament en el sector es van incrementar a 87 dies de mitjana, incomplint la Llei de morositat un 73% dels clients dels transportistes, dels quals un 22% van pagar a més de 6 mesos, que seran sancionats amb multes de fins a 30.000 euros en cas de reincidència una vegada s’aprovi la nova Llei.

 

Terrassa, 13 de juliol del 2021. Com es recordarà, FENADISMER va posar en marxa el mes de Juliol de 2012 l’Observatori permanent de la morositat i els pagaments en el sector del transport per carretera, en col·laboració amb la Fundació Quixot per al Transport, amb la finalitat de conèixer mensualment l’evolució de les formes i terminis de pagament en el nostre sector, i en conseqüència verificar el grau de compliment de la vigent legislació en matèria de morositat en les relacions comercials, la qual estableix que el termini màxim de pagament serà de 30 dies des de la data de prestació del servei, ampliable a un termini màxim legal de 60 dies si així ho estableixen les parts per escrit.

Durant aquests gairebé 10 anys d’estudi sobre l’evolució dels terminis de pagament en el sector del transport per carretera, s’ha vingut constatant cada mes un incompliment escandalós i sistemàtic dels terminis màxims de pagament per part de les empreses carregadores i operadors logístics i intermediaris que contracten els transportistes, les quals imposen condicions abusives als seus proveïdors amb absoluta impunitat, basant d’aquesta manera la seva rendibilitat no en la seva activitat productiva, sinó en l’activitat financera que generen a costa dels autònoms i pimes que treballen per a aquests grans grups empresarials.

Així, quant als mitjans de pagament que s’utilitzen per a pagar als seus transportistes, durant el mes de Juny passat les modalitats més habituals continuen sent per aquest ordre la transferència (45%), seguit del confirming (39%), el pagaré (16%) i el xec (<1%).

Pel que fa als terminis de pagament, s’accentua la tendència creixent de demora que s’ha vingut constatant especialment després de l’aparició e la pandèmia pel covid-19, situant-se en 87 dies de mitjana el mes de juny, superior al mes anterior que se situava en 84 dies de mitjana. Així en l’últim mes, ni més ni menys que el 73% dels pagaments que es realitzen a les empreses transportistes per part dels seus clients van incomplir la legislació vigent en matèria de morositat en superar el termini màxim de 60 dies a comptar des de la realització del servei, és a dir, més de 7 de cada 10 pagaments en el sector no van complir amb la legalitat vigent. A més és tal el grau d’incompliment i de demora en els pagaments, que d’ells un 48% es van realitzar a més de 90 dies i fins i tot un 22% a més de 120 dies, termini en el qual el transportista ja ha hagut d’avançar fins a dos trimestres l’ingrés del 21% de l’IVA a Hisenda, amb la incertesa de si cobrarà la factura 6 mesos o més després.

En aquest sentit, el projecte de Llei per a establir un règim sancionador, que en l’actualitat es troba al Senat, encara que no s’espera que sigui tramitada fins al cap de l’estiu, a més de les sancions econòmiques de fins a 6.000 euros ja recollides en la vigent Llei d’Ordenació dels Transports Terrestres, introdueix una nova sanció agreujada per a aquelles situacions reincidents més abusives en matèria de terminis de pagament, en concret, en aquells casos en què “es consideri que la conducta afecta significativament a la capacitat i a la solvència econòmica del creditor o s’hagi superat en més de 120 dies el termini màxim legal de pagament”, establint per a ells una sanció de fins a 30.000 euros, que sobre la base de la situació actual en matèria de pagaments en el sector del transport de mercaderies per carretera seria imposada a un 22% dels carregadors i operadors logístics que contracten transport a Espanya.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.