Fenadismer adverteix de les conseqüències tan dramàtiques que per al sector del transport per carretera tindria incloure la llibertat de pactes en el Reglament Europeu de lluita contra la Morositat que tramita el Parlament europeu

• D’aprovar-se la possibilitat de pactar lliurement la fixació del termini de pagament, suposaria revertir de manera catastròfica els avanços aconseguits en els últims 2 anys en el sector espanyol del transport per carretera, que gràcies a la normativa actual sobre terminis màxims de pagament i del règim sancionador que es va aprovar a la fi de 2021 ha permès reduir la morositat en més d’un 20%, situant-se en l’actualitat els terminis de pagament a l’entorn dels 60 dies o inferior que marca la legislació de lluita contra la morositat.

• Si s’instaurés la llibertat del pacte entre les parts augmentarien automàticament els terminis de pagament en perjudici dels més de 100.000 transportistes que operen a Espanya, conformat majoritàriament per autònoms i microempreses, ja que els seus clients grans carregadors els imposarien cobrar més tard per l’enorme benefici financer que això els genera, especialment en períodes inflacionistes i d’alts tipus d’interès.

• Per això Fenadismer fa una crida als grups parlamentaris europeus perquè actuïn amb responsabilitat i recolzin aquest dijous 22 les esmenes de compromís acordades prèviament, gràcies als esforços de la ponent principal, l’eurodiputada polonesa Frega Thun.

Els grups parlamentaris europeus Partit Popular Europeu (EPP) i Conversadores i Reformistes Europeus (ECR) han presentat una bateria d’esmenes a la proposta de Reglament de lluita contra la morositat que va promoure la Comissió Europea el mes d’octubre passat que representa, en opinió de FENADISMER i les restants organitzacions sectorials que conformen la Plataforma Multisectorial contra la Morositat “un pas enrere irrevesrible en la lluita per la disminució dels terminis de pagament”. Aquestes esmenes es basen en l’argument de la “llibertat del pacte entre les parts” que, en opinió del President de la Plataforma, Antoni Cañete, “sent legítima, en aquest cas no aconseguirà la neutralitat que persegueix; de fet, s’obre la porta a, de manera legal, generar terminis majors als previstos pel reglament”.
Quan la part econòmicament més feble ha de finançar a la més potent, “no hi ha equanimitat, la llibertat de terminis de pagament pot no ser equitativa, per la qual cosa la llei ha de tenir en compte les diferències entre les parts per a assegurar que el resultat sigui neutre”. Si s’instaurés la llibertat del pacte entre les parts, “sens dubte augmentaran els terminis de pagament a l’haver moltíssims interessats a pagar tard, perquè fer-ho comporta un enorme benefici financer, especialment en períodes inflacionistes i d’alts tipus d’interès”.
Abans de la presentació d’aquestes “incomprensibles” esmenes per part dels grups conservadors europeus, és important destacar que durant les diverses reunions de treball en la Comissió de Mercat Interior (IMCO) del Parlament Europeu, els restants grups parlamentaris ja havien aconseguit un acord sobre nou esmenes de compromís. Aquestes esmenes, en la seva majoria, mantenien la coherència amb la proposta inicial de la Comissió Europea.
Per a FENADISMER la implementació de la llibertat de pacte entre les parts suposaria un greu retrocés amb conseqüències dramàtiques i imprevisibles per a tots els sectors econòmics en els quals les relacions comercials es basen en l’asimetria de les parts, com és el cas del sector del transport en el qual de les 100.000 empreses transportistes que operen a Espanya, més del 95% són autònoms i microempreses, que depenen al seu torn de grans empreses carregadores, amb el consegüent risc de perpetuar els abusos de posició dominant que ha vingut sofrint el sector tradicionalment i que han estat alleujades de manera important després de l’aprovació en 2021 d’un règim sancionador de lluita contra la morositat en aquest sector, la qual cosa ha permès reduir la morositat en més d’un 20% en els dos últims anys, situant-se en l’actualitat els terminis de pagament a l’entorn dels 60 dies o inferior que marca la legislació espanyola de lluita contra la morositat.
Per això, des de FENDISMER i les restants organitzacions membre de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat, fan una crida als grups parlamentaris europeus perquè actuïn amb responsabilitat i recolzin aquest dijous 22 les esmenes de compromís acordades prèviament, gràcies als esforços de la ponent principal, l’eurodiputada polonesa Frega Thun en la votació del text del Reglament proposat en el seu moment per la Comissió europea.

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.