En la seva política recaptatòria, la Diputació de Guipúscoa posa en marxa aquest dimarts un nou peatge en l’autovia A-636 als camions i com a novetat també als cotxes

• El sistema de cobrament establert serà idèntic a l’utilitzat en la N-1 i A-15 per als camions, que es va implantar en 2018 i que va ser declarat il·legal per dues vegades pel Tribunal Suprem, però a diferència d’aquest el nou peatge en l’A-636 es cobrarà tant a camions com a autobusos i vehicles particulars.

• Les associacions de transportistes estudien la possibilitat d’impugnar judicialment la 3a versió dels peatges a camions en la N-1 i l’A-15, que encara no ha rebut el vistiplau de la Comissió europea.

• Durant els 3 anys i mig de vigència del peatge a camions, la Diputació de Guipúscoa ha recaptat gairebé 40 milions d’euros, que ara haurà de retornar als milers de transportistes afectats.

Emulant el sistema de cobrament de peatges a camions implantat al gener de 2018 en la carretera nacional N-1 i en l’autovia A- 15, la Diputació de Guipúscoa contínua en la seva política recaptatòria insaciable i aquest dimarts 18 de Gener posa en marxa un nou peatge en aquest cas en l’autovia A-636, que connecta Beasaín amb Bergara, basat en l’establiment de pòrtics de control per al pagament del peatge en la pròpia via, de manera anàloga a com es va establir en les citades carreteres.

Com a novetat, a diferència del sistema establert en el seu moment en la N-1 i A-15, el nou peatge en l’Autovia de Bergara no sols afectarà els camions sinó també als autobusos i vehicles turismes, exceptuant-se exclusivament les motocicletes, per la qual cosa diàriament els més de 9.000 vehicles que transiten per aquesta via hauran de disposar d’algun dispositiu o sistema electrònic que permeti el pagament del peatge.

Els peatges s’establiran en tres trams de l’autovia controlats mitjançant pòrtics, en concret, en Beasain, Ezkio i Descàrrega, sent l’import toal del peatge de 2,53 euros per a vehicles turismes i de 5´15 euros per a camions pesats.

Per part seva, FENADISMER juntament amb les restants associacions que componen el Comitè Nacional de Transport per Carretera estan estudiant la possibilitat d’impugnar judicialment la 3° Norma Foral aprovada per les Juntes Generals de Guipúscoa el mes de desembre passat per a tractar de restablir el cobrament del peatge a camions en la N-1 i l’A-15, que com es recordarà va ser paralitzat el mes d’octubre passat, i que ha permès a la Diputació de Guipúscoa recaptar un import superior als 38.5 milions d’euros, segons s’ha fet públic aquest dilluns.

Cal recordar que aquesta nova versió que es pretén posar en marxa a la fi d’aquest any 2022, i que encara no ha rebut el vistiplau de la Comissió Europea respecte a la seva quantificació tarifària, proposa incrementar substancialment l’import dels peatges, arribant a “triplicar” el peatge fins a 14´80 euros, enfront dels 5´94 euros que pagaven els camions anteriorment fins a la seva anul·lació, la qual cosa FENADISMER considera absolutament desproporcionat tenint en compte les característiques de les vies sobre les quals es pretén aplicar.

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.