L’Autoritat Metropolitana de Barcelona cedeix davant la convocatòria de mobilitzacions dels transportistes per la Zona de Baixes

  • L’Autoritat Metropolitana de Barcelona prorrogarà l’autorització perquè els vehicles pesants puguin continuar prestant els seus serveis almenys fins al 31 de desembre en la Zona de Baixes Emissions i ofereix negociar la seva aplicació amb les associacions de transportistes.

 

  • Davant aquest compromís, les associacions catalanes de transportistes acorden desconvocar el calendari de mobilitzacions que s’iniciaven aquest dilluns 31 de Maig.

 

Terrassa, 29 de maig del 2021. La pressió duta a terme les últimes setmanes per les associacions catalanes de transportistes, així com el calendari de mobilitzacions anunciat per aquestes, ha obligat finalment a l’Autoritat Metropolitana de Barcelona a cedir en les seves pretensions inicials flexibilitzant l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions de Barcelona (ZBE) als vehicles pesants.
Des de la seva aprovació en 2019, la Zona de Baixes Emissions ha comptat sempre amb el rebuig de les principals associacions catalanes de transportistes, entre altres, AGTC, ASTAC COMTAL i GREMI del TRANSPORT, totes elles federada en FENADISMER, per ser considerada absolutament inassumible i poc realista per a la realitat del sector del transport, ja que les restriccions que contemplava suposaven en la pràctica expulsar del sector a més de la meitat de la flota que actualment opera a Barcelona dedicada al transport de mercaderies a partir del pròxim mes de Juliol.
Per això, les associacions de transportistes van acordar dur a terme un calendari de mobilitzacions en protesta per aquesta mesura, que s’iniciaven aquest dilluns 31 de Maig amb una marxa lenta de camions per les principals vies de la Ciutat Comtal, en concret la Zona Franca, la ronda de Dalt i la Ronda Litoral.

No obstant això en l’últim moment, l’Autoritat Metropolitana ha comunicat a les associacions convocants la seva disposició a obrir una taula de negociació que permeti establir una solució viable i realista per al sector del transport, comprometent-se a prorrogar l’autorització perquè els vehicles pesants puguin continuar circulant per la ZBE almenys fins al 31 de Desembre i aprovar una línia d’ajudes per a la reconversió de l’actual flota.

Cal tenir en compte que la ZBE de Barcelona és una de les zones de baixes emissions més extenses i restrictives de tota Europa, la qual abasta Barcelona capital i les ciutats limítrofes. Com han vingut denunciat les associacions de transportistes, la seva aplicació no va ser acompanyada de les adequades modificacions normatives ni d’una línia d’ajudes per a la renovació de la flota a les quals s’havia compromès l’Administració per a la reconversió del sector. La crisi econòmica resultant de la covid-19 no ha fet més que incrementar les dificultats de reconversió del sector i que l’entrada en vigor de la ZBE s’hagi convertit en traumàtica, en posar de debò perillo tant la distribució de béns i serveis a Barcelona, com els milers de llocs de treball que d’ella depenen.

Per això, a conseqüència del compromís assumit en l’últim moment per les Administracions competents, les associacions convocants han acordat suspendre temporalment les mobilitzacions anunciada i reprendre la negociació amb l’Ajuntament de Barcelona i els altres municipis confrontants que conformen la Zona de Baixes Emissions.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.