Un nou reportatge periodístic evidència l’explotació abusiva dels conductors professionals als països de l’Est d’Europa

  • Un reportaje emitido en la televisión de Lituania destapa la dramática situación de abuso que padecen conductores profesionales reclutados por empresas lituanas procedentes de Bielorrusia, la India y otros países que trabajan en condiciones abusivas, lo que supone un nuevo ejemplo del dumping social con el que actúan algunas empresas de transportes radicadas en países del Este de Europa, en clara competencia desleal con los operadores del sector en toda la Unión.

  • Se calcula que más de 150.000 ciudadanos originarios de países terceros se integran por este tipo de procedimientos en el colectivo de más de tres millones de conductores de camión que prestan este servicio en carreteras de la Unión Europea, lo que evidencia la necesidad de que se aprobara el Paquete de Movilidad que ahora intentan tumbar dichos países con la complicidad de la Comisaria europea de Transportes, la rumana Adina Valean.

  • Las empresas de transportes lituanas controlan ya el 6% del transporte internacional con origen o destino en España, por encima de las empresas búlgaras y rumanas

 

Terrassa, 2 de maig del 2021. L’any passat FENADISMER ja es va fer ressò de l’impactant reportatge publicat per Euronews Televisió en el qual es denunciava la situació d’abús que sofrien milers de conductors professionals procedents de Filipines contractats per una empresa sueca establerta a Letònia, i que cobraven a penes 600 euros al mes més una dieta de vint euros diaris per a menjar, a canvi de viure durant un any seguit dins del camió, en condicions infrahumanes.

Aquest exemple d’esclavitud en ple segle XXI no és un cas aïllat, sinó que lamentablement es dóna amb molta freqüència en el sector del transport internacional per carretera. Així, aquests dies ha causat una profunda commoció en l’opinió pública lituana el reportatge de recerca, emès en televisió, sobre la pèssima situació en què treballen milers de conductors en les majors empreses de transport internacional de Lituània, la qual cosa ha provocat una àmplia cobertura de notícies i debats urgents en el Parlament i el Govern lituans.

Els periodistes van investigar les principals empreses de transport lituanes, que també es troben entre les més grans de la Unió Europea, i les seves pràctiques abusives en matèria laboral. Així dels 77 000 conductors emprats en la indústria del transport de Lituània, al voltant del 90% provenen de tercers països de fora de la UE, inclosos Ucraïna i Bielorússia, i d’alguns de llocs tan llunyans com l’Índia, destacant en l’ús d’aquestes pràctiques la coneguda empresa Girteka, l’empresa més gran del sector, que empra uns 15.000 conductors. Segons relaten els periodistes, els conductors se senten atrets per les promeses de bons salaris i condicions de treball a la UE, però una vegada contractats la realitat és una altra, amb salaris irrisoris, deduccions salarials inexplicables, nuls drets i obligats a infringir permanentment la normativa de seguretat viària i de temps de conducció i descans.

Aquest fenomen afecta directament al mercat del transport espanyol, com ha vingut posant en relleu reiteradament FENADISMER, ja que, conforme a les dades incloses en l’últim Estudi sobre transport internacional elaborat pel Ministeri de Transports, només les flotes procedents de Lituània controlen entorn del 6% del transport internacional amb origen o destinació a Espanya, situant-se en l’actualitat per damunt fins i tot de les flotes búlgares o romaneses.

Davant l’escàndol que aquest reportatge ha causat en la societat lituana, els Ministres de Transports i d’Ocupació d’aquest país s’han vist obligats a comprometre’s a investigar aquestes pràctiques. No obstant això, per a FENADISMER sorprèn aquesta actitud hipòcrita amb la qual tracten de sortir al pas les autoritats lituanes, quan són precisament ells mateixos els que estan abanderant el front comú conformat per 7 països d’Aquest d’Europa per a tractar de tombar judicialment el Paquet de Mobilitat aprovat per la UE el mes de juliol passat, amb la complicitat de l’actual Comissària europea de Transports, la romanesa Adina Valean.

Segons la denúncia que en el seu moment va presentar davant la Comissió europea l’Eurodiputada espanyola Izaskun Bilbao en relació a aquests fenòmens de precarització laboral i de distorsió del mercat de transport, va estimar en més de 150.000 els conductors professionals originaris de tercers països que actualment treballen en empreses de transport en tota la Unió Europea, en la qual instava així mateix a adoptar “mesures especials de control que permetin a Brussel·les assegurar que el nou Paquet legislatiu sobre mobilitat s’aplicarà de manera homogènia en tota la Unió Europea”.

El Paquet de Mobilitat aprovat per la Unió Europea, i les mesures de la qual en l’àmbit sociolaboral hauran d’entrar en vigor el mes vinent de Febrer, no pretén restringir l’activitat de les empreses de transport radicades als països de l’Est, contràriament al manifestat pels seus Governs, sinó que el seu objectiu és establir unes regles de mercat equitatives i lleials, eliminant l’actual dúmping social així com el fenomen de les empreses deslocalitzades, que basen la seva competitivitat exclusivament a aconseguir menors costos laborals i fiscals per al desenvolupament de la seva activitat.

Per això, FENADISMER continua insistint en la necessitat que el Govern espanyol iniciï al més aviat possible la regulació que transposi en el nostre ordenament legal les previsions contemplades en el Paquet de Mobilitat sobre control dels conductors d’empreses de transport estrangeres que operen a Espanya, per a evitar l’actual situació d’impunitat de què gaudeixen, en clara competència deslleial als transportistes espanyols.

El contingut de l’impactant vídeo en el qual es relaten les condicions d’abús i explotació que sofreixen aquests conductors contractats en empreses lituanes pot veure’s en el següent enllaç (en idioma original, però pot veure’s amb subtítols en castellà punxant en la icona configuració en youtube):

https://www.youtube.com/watch?v=srqyeku6b8a

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.