Un any d’espera per a poder comprar un camió nou a Espanya

  • Els transportistes espanyols que pretenen renovar la seva flota s’estan enfrontant a esperes de més d’un any per a poder adquirir un camió nou.

 

  • L’alentiment de l’activitat dels fabricants deguda a la pandèmia i el retard en el subministrament d’alguns components electrònics estan motivat aquesta increïble situació, que ha provocat així mateix un encariment dels vehicles de 2a mà del 20%.

 

Terrassa, 4 de maig del 2021. A les portes d’una previsible crisi econòmica motivada per la pandèmia, és inimaginable la situació que viu el sector del transport per carretera a Espanya, i en la resta d’Europa, pel que fa a l’adquisició de nous vehicles de transport.

Per increïble que sembli, segons les queixes que estan arribant a FENADISMER en les últimes setmanes, els transportistes espanyols que pretenen renovar la seva flota amb l’adquisició de camions nous s’estan enfrontant a temps d’espera per al seu lliurament de fins a un any, especialment en el cas dels caps tractors, afectant la pràctica totalitat dels fabricants de vehicles industrials que operen al nostre país.

Són diversos els factors que han influït en aquesta anòmala situació, que podríem qualificar de “tempesta perfecta”, ja que a l’alentiment de l’activitat de les fàbriques a causa de la pandèmia, especialment durant l’any passat, s’ha unit la falta de subministrament d’alguns components electrònics procedents d’Àsia així com l’augment de comandes de nous camions per part dels transportistes, a causa de la paralització de les vendes haguda durant bona part de 2020.

De fet, segons les dades de l’Associació Nacional de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC) en el primer quadrimestre de 2021 s’ha incrementat en més d’un 45% la venda de caps tractors nous respecte al mateix període de 2020, produint-se fins i tot un creixement de gairebé el 12% respecte a idèntic quadrimestre de 2019.

La conseqüència directa d’aquest extraordinari retard en el lliurament de camions nous està la important reactivació del mercat de segona mà de vehicles industrials a Espanya, encarint-se el valor dels camions usats en alguns casos fins a un 20%, i fins i tot amb la falta de vehicles disponibles en alguns segments, la qual cosa està obligant els transportistes espanyols a adquirir els camions en altres països de la Unió Europea .

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.