Nuevo choque entre las asociaciones de cargadores y de transportistas a costa de la modificación de los pesos

  • Les associacions de carregadors bloquegen l’aprovació d’un Pla de mesures de xoc per a impulsar la intermodalitat a Espanya.

 

  • El Pla incloïa una proposta de més de 50 mesures en els àmbits legislatiu, infraestructural i econòmic que ha estat rebutjat exercint la seva minoria de bloqueig per no incloure l’increment dels pesos i dimensions dels vehicles de transport de mercaderies.

 

Terrassa, 22 de juliol del 2021. Un nou capitulo en l’enfrontament que en els últims anys vénen mantenint les associacions d’empreses carregadores i de transportistes s’ha viscut aquesta setmana en ocasió de l’aprovació d’un Pla de mesures per a impulsar la intermodalitat carretera-ferrocarril a Espanya.

Aquest Pla ha estat elaborat en els últims anys per una Comissió de Treball creada a aquest efecte en el si del Consell Nacional de Transports Terrestres, en el qual han participat representants de les principals associacions de carregadors i de transportistes, així com d’altres entitats públiques i privades vinculades a les diferents maneres de transport.

El Pla perseguia com a objectiu fomentar la intermodalitat ferrocarril-carretera en el transport de mercaderies a Espanya, aprofitant els seus potencials econòmics, socials i mediambientals, tenint en compte que el nostre país compta amb una de les quotes més baixes de participació del ferrocarril en el transport de mercaderies, que a penes aconsegueix el 3% del total, enfront del més del 90% de la carretera.

Així, per a afavorir una major presència de la intermodalitat, el Pla inclou una proposta de 12 mesures urgents i altres 49 mesures prioritàries en els àmbits legislatiu, organitzatiu, infraestructural i econòmic.

No obstant això, tot aquest treball ha caigut en “sac trencat” per la negativa de les associacions de carregadores a secundar-ho, per fer el document una simple referència al fet que el possible augment dels pesos i dimensions dels vehicles de transport podria dificultar la cooperació de totes dues maneres de transport i impactar en els costos diferencials, tenint en compte les limitacions de l’actual infraestructura ferroviària.

Per a paralitzar la seva aprovació, les associacions de carregadors han exercit per primera vegada en la història de funcionament del Consell Nacional de Transport Terrestre la possibilitat d’imposar una “minoria de bloqueig” que impedeix tirar endavant el Pla, malgrat que el mateix comptava amb el suport de la majoria dels seus membres.

Aquesta actuació de bloqueig és, segons el parer de FENADISMER, una prova més de l’actitud “intransigent” que en els últims anys vénen mostrant les associacions de carregadors en les qüestions més rellevants que en l’actualitat afecten el sector del transport per carretera, com són a més dels pesos i dimensions les relatives a la càrrega i descàrrega o l’accés al sector, la qual cosa augura una major dificultat de poder aconseguir futurs acords per a millorar l’activitat del transport de mercaderies per carretera a Espanya.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.