Novetats per al transport de mercaderies a França

Us informem de diferents novetats per al transport de mercaderies per carretera al territori francès:

1. Directiva europea de pesos i dimensions

França ha aprovat un Decret per adaptar la directiva europea de pesos i dimensions, que entra en vigor l’1 de gener de 2022. Aquest decret, publicat el passat 31 de juliol,  fixa que el pes màxim total autoritzat d’un vehicle articulat de més de 4 eixos està limitat a 40 tones per al transport internacional. La normativa francesa preveu una excepció per al transport nacional i per determinats trams de carreteres. També en les operacions de transport combinat, on el pes màxim no podrà superar les 44 tones.

 

2. Nova legislació sobre l’equipament d’hivern 

El pròxim 1 de novembre entrarà en vigor a França la nova legislació sobre l’equipament d’hivern per al transport de mercaderies i viatgers. A partir d’aquesta data serà obligatori cada any durant el període d’hivern (entre l’1 de novembre i el 31 de març) a les següents zones de muntanya de França:

  • Alps
  • Còrcega
  • Massís Central
  • Muntanyes del Jura
  • Pirineus
  • Vosgos

Per tant, els vehicles hauran de tenir cadenes o neumàtics d’hivern (3PMSF).  D’altra banda, els vehicles amb neumàtics de claus estaran exempts dels requisits d’equipament.

Pel que fa als vehicles pesants fixa aquestes condicions:

  • VEHICLES SENSE REMOLC O SEMIREMOLC: pot tenir com a mínim dues cadenes (o dispositius antilliscants mòbils equivalents) o estar equipat amb un mínim de 4 neumàtics d’hivern, que incloguin com a mínim dues rodes direccionals i dues rodes motrius.
  • VEHICLES AMB MÉS D’UN EIX DE DIRECCIÓ: En aquest cas els eixos de direcció son els volants del sistema de direcció principal. Els vehicles pesants que viatgin amb remolc o semiremolc hauran de disposar de dispositius antilliscants desmuntables.

 

3. Llei de Lluita contra el canvi climàtic

Aquesta normativa encara s’està tramitant. De moment no s’ha publicat al Butlletí Oficial perquè un grup de parlamentaris francesos l’ha recorregut davant el Consell Constitucional, segons informa Fenadismer. Aquesta llei imposaria peatges als camions a partir de 2024 i penalitzarà els vehicles dièsel a partir de 2030. Segons Fenadismer aquesta normativa afectarà la viabilitat de milers de petites i mitjanes empreses. Això també tindria conseqüències entre els 100.000 camions espanyols que fan transport internacional perquè el França és un territori de pas obligat per les flotes de l’Estat.