Les reclamacions pel càrtel de camions poden tramitar-se fins el març de 2020

Us recordem que a Catalunya les reclamacions pel càrtel de camions es poden tramitar fins el març de 2020. Això és així perquè el Codi Civil de Catalunya fixa un termini de tres anys per l’exercici de les accions extracontractuals, mentre que el Codi Civil general ho limita a un any. Gràcies a aquesta peculiaritat, tots els que vulguin reclamar pel càrtel de camions des de Catalunya encara estan a temps i podran fer-ho a totes les marques fins a finals de març de 2020.

Aprofitem per explicar-vos de nou els termes de l’acord al qual ha arribat el Gremi de Transports amb el despatx d’advocats Caamaño, Concheiro y Seoane Abogados per gestionar les reclamacions contra els fabricants del càrtel de camions que involucrava a Daimler, DAF, Volvo-Renault, IVECO, MAN i SCANIA durant el període entre el 17 de gener de 1997 i el 18 de gener de 2011.

La infracció d’aquests fabricants va consistir en pactar entre si els preus “bruts” dels camions i els seus increments a la Unió Europea; retardar la introducció de tecnologies, en matèria d’emissions, exigides per les normes EURO 3 i 6, i repercutir als compradors els costos derivats d’implantar als seus vehicles els sistemes per controlar les emissions. Això suposa un frau al Tractat de Funcionament de la Unió Europea, que prohibeix els càrtels per actuar contra la lliure competència.

Gràcies al conveni amb el despatx d’advocats, els socis que ho desitgin podran fer el peritatge del sobrecost assumit i el perjudici causat en la compravenda, leasing o renting de camions de les marques citades entre el 17 de gener de 1997 i 18 de gener de 2011. També disposaran d’assessorament i assistència jurídica durant el procés de negociació previ a la reclamació  judicial i comptaran amb la defensa dels advocats en totes les instancies judicials possibles fins que s’arribi a un acord o hi hagi sentència ferma.

Per gaudir d’aquests serveis, els socis hauran de pagar una quota d’adhesió per sufragar les despeses inicials d’alta i gestió dels expedients, que dependrà del número de camions objecte de reclamació per cada damnificat.

Les quotes oscil·laran entre 250 euros per un sol camió fins als 650 euros si en són més de 100 camions. També s’haurà d’abonar un import variable. Un percentatge d’èxit sobre el total reintegrat al client. Fins a 100.000 euros serà un 15% del que s’obtingui amb la reclamació i per més de 300.001 euros seria un 10% del total.

Els socis interessats a adherir-se a aquest condicions per reclamar contra el càrtel de camions han d’enviar un correu electrònic al Gremi gremitransports@cecot.org