La UETR es posiciona davant l’Estratègia de Mobilitat Sostenible i Intel·ligent de la Unió Europea

  • La Unió Europea de Transportistes per Carretera considera que la mobilitat de baixes emissions ha de basar-se en solucions realistes i disponibles en el mercat, fomentant-la mitjançant suports financers i fiscals.
  • Així mateix UETR advoca per un mercat interior del transport just i sense distorsions des del punt de vista social i econòmic. 

Terrassa, 26 d’abril del 2021. La Unió Europea de Transportistes per Carretera-UETR considera la iniciativa de la Comissió Europea sobre l’Estratègia de Mobilitat Sostenible i Intel·ligent un instrument clau per a abordar una sèrie de desafiaments actuals i futurs per al transport per carretera en els pròxims anys, en el context més ampli del Pacte Verd de la UE. No obstant això, al seu judici la pandèmia pel covid-19 obliga a repensar alguns problemes importants per al transport per carretera, ja que és necessari treballar en una estratègia per al transport per carretera després de la crisi, que combini competitivitat i sostenibilitat, i sense oblidar la dimensió social i les especificitats de les petites empreses.

UETR secunda plenament la protecció del medi ambient. No obstant això, si el cost de la I + D i la tecnologia verda es transfereix al cost dels vehicles, els empresaris no podran fer front. Fins ara, les petites i mitjanes empreses han fet grans esforços per a tornar-se ecològiques, per la qual cosa han de rebre incentius financers i fiscals per a aconseguir una mobilitat amb baixes emissions. L’estratègia de la UE ha d’acompanyar i fer costat a les PIME en aquest camí. I a més és imprescindible que els requisits obligatoris en la legislació mediambiental per a les empreses de transport i vehicles industrials vagin de la mà dels avanços tecnològics reals disponibles de forma àmplia, viable i generalitzada en el sector. En cas contrari, ens trobaríem amb legislacions que no s’ajusten a la realitat tecnològica i, per tant, les empreses de transport s’enfrontaran a una impossibilitat real d’accés a vehicles que compleixin amb els estàndards ambientals de la legislació, o que complint-los, no serien adequats a les necessitats reals. d’una activitat de transport específica. Per tant, és necessari un progrés realista en el qual la legislació s’adeqüi al seu propòsit, però basant-se en una ciència sòlida i tenint en compte la tecnologia disponible en el mercat.

Així mateix la UETR considera que els principis de “l’usuari paga” i “qui contamina paga” (per exemple, la tarifació viària o per congestió i la internalització dels costos externs del transport) ha d’aplicar-se a tots els usuaris, no sols als transportistes, i el recaptat ha de destinar-se a reinversions en infraestructura i suport a les empreses, objectius que encara estan lluny d’aconseguir-se.

En l’àmbit social, la UETR advoca per aconseguir un mercat interior de transport just i que funcioni. No obstant això, en l’actualitat existeixen contradiccions i incoherències en el mercat del transport per carretera de la UE que encara no han estat resoltes, especialment la seva aplicació no harmonitzada i la bretxa entre costos i tarifes de transport. Així les importants disparitats en els costos laborals en tota la UE evidencien encara més aquestes deficiències estructurals, per la qual cosa és necessari dotar al sector d’instruments adequats per a assegurar que la liberalització vagi de la mà d’una competència lleial en tota la Unió. Tots els actors de la cadena de subministrament han d’estar compromesos amb aquest objectiu.

Per això, entre els principals desafiaments al fet que s’enfronta el sector del transport en els pròxims 10 a 15 anys la UETR destaca els següents:

– Garantir la qualitat de les condicions laborals serà clau per a abordar amb èxit problemes molt greus com l’escassetat de conductors. A l’espera que arribin els vehicles totalment automatitzats, hem d’augmentar l’atractiu de la professió a través de programes específics de la UE.

– Garantir la igualtat de condicions i l’aplicació harmonitzada de la legislació de la UE entre els Estats membres de la UE.

– Ha de garantir-se la igualtat de condicions (preus justos) i la competència lleial en el mercat interior de la UE. En diversos Estats membres, els preus són molt baixos, el baix cost no és sostenible, en detriment de la qualitat i la seguretat viària. Les polítiques de transport han de revisar-se abordant els problemes en la cadena de subministrament. Aquest és un element crucial per a dissuadir les pràctiques de dúmping social, establir igualtat de condicions entre les maneres de transport i augmentar la sostenibilitat ambiental.

-Sobre les tendències tecnològiques és necessari avaluar el seu impacte en l’ocupació, la seguretat, els aspectes legals.

– És urgent establir un Pla de contingència covid-19. Les pimes de transport van ser clau durant la pandèmia, han mantingut a Europa en moviment, afrontant qualsevol adversitat. Per això, avui més que mai, és de summa importància garantir que els béns estiguin disponibles per als ciutadans de la UE on i quan els necessitin. La iniciativa dels carrils verds o l’extensió de la validesa dels certificats per als treballadors del transport i el conductor van ser realment útils per a les petites empreses, però per a respondre més ràpidament en el futur, la UETR considera imprescindible establir veure un Pla de Contingència per al Transport de la UE que abordi els problemes tècnics, econòmics i socials de rellevància per a les pimes del transport, des del suport financer, la legislació aplicable i altres, que prevegi una via ràpida en el procés de presa de decisions en situacions d’emergència. Les empreses de transport necessiten que els processos s’activin sense demora quan sigui necessari, seguint un pla de gestió de crisi clar, precís i compartit, sense un mosaic de regles i mesures en diferents Estats membres, sinó de coordinació entre tots. Les empreses de transport per carretera necessiten certesa i igualtat de condicions.

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.