Fenadismer exposa en el Parlament la problemàtica de la càrrega i descàrrega dels conductors professionals

  • El President de Fenadismer compareix en la Comissió de Seguretat Viària del Congrés dels Diputats en ocasió de l’elaboració de l’Estratègia Espanyola de Seguretat Viària 2021-2030.

 

  • La imposició de les labors de càrrega i descàrrega els conductors professionals, la rebaixa de la formació del sector i la major antiguitat dels vehicles de transport influeixen negativament en la seguretat viària, sense que l’Administració hagi plantejat solucions efectives a aquestes qüestions.

 

Terrassa, 7 d’abril del 2021. Aquest dimecres 7 d’Abril el President de FENADISMER, Julio Villaescusa, ha comparegut en la Comissió de Seguretat Viària del Congrés dels Diputats per a plantejar la posició del sector del transport per carretera en ocasió de l’elaboració de l’Estratègia de Seguretat viària per al període 2021-2030 que s’està duent a terme en l’àmbit parlamentari.

En aquest àmbit, el President de FENADISMER ha destacat la tendència molt positiva de reducció de la sinistralitat en el sector haguda en els 20 últims anys, en concret, un descens de més d’un 70% en el nombre de conductors professionals morts tant en camions lleugers com pesats.

No obstant això, lamentablement la pandèmia derivada del covid ha invertit aquesta tendència, a conseqüència de la situació d’estrès al fet que s’han vist sotmesos els transportistes a fi de garantir el proveïment a la població i resta d’activitats econòmiques, adoptant a aquest efecte l’Administració normes per a flexibilitzar els seus temps de treball, la qual cosa es va traduir en què durant el primer estat d’alarma lamentablement s’arribés a multiplicar per tres el nombre de conductors morts.

A més, amb independència de l’actual situació sanitària, les normes que regulen l’activitat del transport per carretera van en sentit contrari a afavorir la millora de la seguretat viària, com ha estat l’eliminació en 2013 de l’exigència de formació per a accedir al segment del transport lleuger, o recentment l’anul·lació judicial del requisit d’antiguitat de transport, sense que l’Administració manifesti cap voluntat per restablir-ho, malgrat que les últimes dades sobre sinistralitat publicats per la DGT, corresponents a 2019, llancin com a dada preocupant que els vehicles de transport lleuger de més de 6 anys d’antiguitat participen en més d’un 82% dels accidents, i en un 65% en el cas dels vehicles pesants.

Així mateix, durant la seva compareixença, el President de la Federació va dedicar especial atenció a la problemàtica de les labors de càrrega i descàrrega al fet que es veuen obligats els transportistes en arribar als centres de càrrega i descàrrega, ocasionant-los una major fatiga el que incideix negativament en la seguretat viària, sense que l’Administració fins ara hagi regulat adequadament aquesta qüestió.

De fet, segons diversos estudis relatius a les condicions de treball dels conductors professionals, posen en evidència que del total d’accidents de treball més d’una tercera part correspon a accidents relacionats amb les labors de càrrega i descàrrega, tenint en compte a més que gairebé el 70% dels conductors reconeixen participar en aquestes tasques, malgrat que la regulació legal estableix que tal obligació correspon com a regla general al carregador i destinatari.

A més, durant la pandèmia i malgrat les recomanacions de la Comissió europea instant que no s’obligués els transportistes a fer aquestes tasques per a reduir les possibilitats de contagi, lamentablement les empreses carregadores han continuat imposant-ho, ja que, segons va reconèixer públicament el representant d’una de les principals associacions que agrupa les empreses carregadores espanyoles, en realitzar-les els conductors, les empreses carregadores “s’estalvien” més de 2.000 milions d’euros anuals. Això motiva que l’Administració abordi aquesta qüestió regulant la limitació que els conductors de vehicles pesants participin en la realització d’aquestes tasques, excepte en determinades especialitats que per la naturalesa de la càrrega o les condicions tècniques del vehicle aconsellin la seva intervenció.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.