El Ministeri de Transports presenta el nou Pla d’impuls de la sostenibilitat del transport de mercaderies per carretera

  • El Pla inclou ajudes per a la renovació de la flota i de la digitalització de les empreses transportistes així com per a l’establiment d’aparcaments segurs.

 

  • Però també recull mesures polèmiques com el pagament per l’ús de les infraestructures viàries, l’increment del tonatge als camions a 44 tones i a 4’5 metres d’altura així com la regulació del duotrailer.

 

Terrassa, 15 d’abril del 2021. Aquest dijous 15 d’abril el nou Director General de Transports Terrestres del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Jaime Moreno, ha presentat a les associacions del sector les línies estratègiques del Pla d’Impuls de la Sostenibilitat del Transport de Mercaderies per Carretera que pretén posar en marxa el Govern en els pròxims mesos.

El Pla s’estructura en tres àrees d’actuació en els àmbits sociolaboral, econòmic i ambiental, els quals inclouen una sèrie de mesures de suport econòmic i de regulació del sector del transport de mercaderies per carretera.

Així, en l’àmbit sociolaboral, el Pla recull una sèrie d’actuacions relatives a la regulació de la càrrega i descàrrega, entre les quals es preveu l’establiment dels supòsits d’exclusió i de responsabilitat en casos concrets així com la seva regulació independent en els contractes de transport. Així mateix s’inclouen ajudes per a la construcció i millora d’aparcaments segurs en la xarxa viària espanyola i l’establiment d’un distintiu d’empresa responsable, entre altres.

En els àmbits econòmic i ambiental, el Pla contempla l’aprovació d’una nova línia d’ajudes per a la renovació de les flotes, lligades al “achatarramiento” de vehicles de major antiguitat, així com ajudes per a fomentar la digitalització de les empreses transportistes i la seva futura regulació d’ús obligatori, preveient així mateix el manteniment de les actuals ajudes a l’abandó de l’activitat dels transportistes d’edat avançada i de la figura del gasoil professional em el sector del transport.

No obstant això, el Pla inclou altres mesures més polèmiques i sobre les quals el Govern es va comprometre el mes de juliol passat a no aprovar-les sense el consens previ amb el sector, com són les relatives a l’establiment del pagament per l’ús de les infraestructures viàries (això és, el peatge per l’ús de les autovies), preveient un sistema de repercussió al client carregador, així com l’ampliació dels pesos i dimensions de l’actual flota de transport a 44 tones i 4’5 metres d’altura, al costat de la regulació dels duotrailers (vehicle de 31 metres i 70 tones).

Per a la concreció definitiva del Pla i el seu posterior posada en marxa, el Ministeri de Transports es compromet a iniciar en les pròximes setmanes una negociació amb les organitzacions del sector per a debatre sobre cadascuna de les mesures proposades.


Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.