El bloqueig del Canal de Suez afectarà milers de transportistes espanyols i al preu dels carburants

  • El retard a alliberar el super vaixell de càrrega de la naviliera Evergreen encallat en el Canal de Suez amenaça amb deixar sense treball a milers de transportistes espanyols especialitzats en el transport de contenidors marítims, en trobar-se bloquejats en l’actualitat més de 320 vaixells en aquesta ruta comercial.

  • Fenadismer adverteix d’un previsible increment dels preus dels carburants a curt termini d’allargar-se els treballs de desbloqueig del Canal

Terrassa, 28 de març del 2021. FENADISMER assisteix amb enorme preocupació a les conseqüències tan negatives que pot ocasionar per al sector espanyol del transport per carretera en particular, i per a l’economia del nostre país en general, la situació de bloqueig que travessa el Canal de Suez des que dimarts passat encallés el super de càrrega EverGiven de la naviliera Evergreen, amb més de 20.000 contenidors a bord, sense que els treballs per a alliberar el vaixell hagin donat resultat positiu fins avui, estimant-se que podria allargar-se fins i tot mesos.

Cal tenir en compte que el Canal de Suez és una de les rutes comercials més importants del món, ja que per aquesta zona passa al voltant del 12% del comerç global, en concret uns 19.000 vaixells anualment que transporten mercaderia fonamentalment en els intercanvis comercials entre Àsia i Europa. De fet, segons les informacions facilitades per les autoritats egípcies que gestionen la cita infraestructura, després de l’incident més de 230 vaixells estan esperant per a poder passar al Canal de Suez, molts d’ells portacontenidors i graneles.

FENADISMER adverteix de l’impacte que tindria l’allargament en el temps dels treballs de desbloqueig especialment per al sector del transport per carretera especialitzat en el transport de contenidors multimodals, en el qual en l’actualitat operen més de 17.000 empreses de transport a Espanya amb una flota total entorn dels 29.000 camions, i que ja s’ha vist afectat parcialment per l’entrada en vigor de l’acord del Brexit, que ha alentit de forma molt important en el transport de contendores entre Espanya i el regne Unit pels nous controls duaners.

En tot cas, les conseqüències per a l’economia espanyola i els consumidors en general per la crisi en el canal de Suez estan encara per veure’s, ja que en la hipòtesi més favorable que el bloqueig del Ever Given es resolgués amb rapidesa i el trànsit es reprengués la setmana vinent, els ports de destinació i parada estaran inevitablement congestionats, donades les limitacions d’espai i de personal per a dur a terme les descàrregues, la qual cosa provocarà que milers de camions es quedin parats en els ports pendents de rebre i lliurar les corresponents càrregues.

Així mateix, encara que el subministrament de petroli i gas natural estigui assegurat a Espanya gràcies a la diversitat de fonts que provenen d’altres zones com Amèrica i Nord d’Àfrica, la crisi del canal de Suez afectarà directament el subministrament energètic espanyol, ja que gairebé un 20% del petroli importat pel nostre país té com a procedència països directament afectats pel bloqueig, com l’Aràbia Saudita o l’Iraq, per la qual cosa FENADISMER augura que en les pròximes setmanes es produirà un important increment en els preus dels carburants de no resoldre’s la situació en els pròxims dies.


Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.