Bèlgica recorre davant el Tribunal de Justícia europeu el nou Paquet de Mobilitat per la regulació del cabotatge

  • Bèlgica se suma a l’ofensiva judicial dels països de l’Est contra Paquet de Mobilitat, encara que en el seu cas només per la nova limitació per a fer cabotatge que impedeix fer nous serveis de transport de cabotatge fins transcorreguts 4 dies des de l’últim servei.• Fenadismer insisteix en les bondats del nou Paquet de Mobilitat per incloure inclou mesures transcendentals per al futur del sector, com el control de les empreses deslocalitzades i del fenomen del dúmping social, entre altres.

Terrassa, 6 de març del 2021. L’aprovació definitiva el mes de juliol passat del Paquet legislatiu de Mobilitat, després de gairebé quatre anys de tortuosa tramitació, inclou mesures legislatives de vital importància per al futur desenvolupament de l’activitat del transport per carretera a la Unió Europea, que permetrà desenvolupar l’activitat del transport en millors condicions de competència lleial entre les empreses dels diferents Estats membres, eliminant el fenomen del dúmping social o la deslocalització d’empreses a països amb menors costos laborals o fiscals.

Així, entre les novetats més destacades, el Paquet de Mobilitat inclou una nova regulació sobre conductors desplaçats (salari mínim) en el sector del transport per carretera, exigint que aquests conductors percebin almenys el salari mínim establert al país o països en què realitzi el servei de transport. No obstant això, d’aquesta regulació s’exclourà als transports internacionals bilaterals, això és, als transports internacionals en els quals el país d’origen o destinació sigui on el vehicle està matriculat, la qual cosa FENADISMER sempre ha valorat molt positivament, ja que permetrà eliminar les càrregues burocràtiques que poguessin existir per a les empreses transportistes espanyoles en els seus desplaçaments a altres països de la Unió Europea tant de sortida com de retorn, i alhora això possibilitarà un major control de les empreses deslocalitzades principalment en països de l’Est d’Europa, que operen en l’actualitat sense cap control en el mercat espanyol de transport, copant més d’una quarta part del transport internacional amb origen o destinació a Espanya.

Una altra de les mesures més interessants que contempla el Paquet de Mobilitat és la relativa al major control que es realitzarà sobre les denominades empreses “bústia”, ja que totes les empreses de transport per carretera necessitaran acreditar que tenen activitat “real” en l’Estat membre en el qual estan registrades, per al que s’exigirà a més que els camions tornin al país de matriculació cada vuit setmanes. En relació amb l’anterior, les empreses hauran d’organitzar els seus horaris perquè els conductors en el transport internacional de càrrega puguin tornar a les seves llars a intervals regulars (cada tres o quatre setmanes, segons l’horari de treball).

Aquestes mesures, com es recordarà, han estat unes de les més qüestionades pels països de l’Est d’Europa, ja que impediran que les flotes de transport matriculades en aquests països, treballin de manera contínua en altres Estats membres, la qual cosa va motivar que el mes de novembre passat un total de sis països europeus, en concret, Polònia, Romania, Bulgària, Lituània, Hongria i Malta, plantegessin un recurs judicial davant el Tribunal de Justícia de l’Unió Europea amb l’objectiu de tombar els aspectes més lesius del Paquet legislatiu als seus interessos.

Però a aquesta “croada judicial” s’ha sumat sorprenentment un país occidental, en concret Bèlgica que, segons ha pogut saber FENADISMER, ha plantejat un recurs judicial davant el Tribunal Europeu, però en aquest cas exclusivament per la nova regulació sobre el transport de cabotatge.

Cal recordar que el Paquet de Mobilitat manté els anteriors límits existents per a la realització de serveis de transport en règim de cabotatge en un altre Estat membre (tres operacions en set dies), però com a novetat s’introdueix un “període de refredament” de quatre dies abans que es puguin realitzar més operacions de cabotatge dins del mateix país, que és el que qüestiona ara el Govern belga.

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.